ΧΟΡΩΔΙΕΣ

Χορωδία Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Τμήματος Ε.Μ.Π. είναι ο παλαιότερος και γνωστότερoς στην πολυτεχνειακή κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό τομέας του. Έχει εκπροσωπήσει το Πολυτεχνείο τόσο στην Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, όσο και στο εξωτερικό (Κύπρος, Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, ...). Έχει αρκετές συμμετοχές σε χορωδιακά φεστιβάλ. Αν και καλλιεργεί την έντεχνη δυτικοευρωπαϊκή μουσική - αναγεννησιακή, κλασική, ρομαντική και σύγχρονη - η χορωδία έχει πολύ ευρύτερο ρεπερτόριο που καλύπτει και την ελαφρά μουσική, το ελληνικό δημοτικό τραγούδι και το έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Ακόμη, περιλαμβάνει έργα πολλών συνθετών - Θεοδωράκη, Χατζιδάκη, Σκαλκώτα, μεταξύ άλλων - και συχνά έργα γραμμένα από το συνθέτη Βασίλη Μακρίδη πάνω σε ποιήματα μεγάλων ελλήνων ποιητών - Σολωμού, Σικελιανού, Κάλβου κ.α. Από το Μάιο του 2004, διευθυντής της χορωδίας του ΕΜΠ, είναι ο κ. Μιχάλης Οικονόμου.

Το WHI Ensemble δημιουργήθηκε το 2017 μέσα από τα εργαστήρια αυτοσχεδιασμού του Α. Πορφυριάδη. Το γκρουπ ασχολείται με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, τη μελέτη και την εκτέλεση παρτιτουρών πειραματικής μουσικής, με ιδιαίτερη έμφαση στις λεκτικές και γραφικές παρτιτούρες ανοιχτής μορφής. Το σύνολο έχει δημιουργήσει και εκτελέσει εκδοχές συνθέσεων πειραματικής μουσικής των John Cage, Christian Wolff, Joseph Kudirka, John White, Cornelius Cardew, Karlheinz Stockhausen, James Saunders, Carl Bergstrom Nielsen, Jukka Pekka Kervinen, Pauline Oliveros, Δημήτρη Παπαβασιλείου και Αλέξη Πορφυριάδη.

Μέλη του WHI Ensemble είναι οι Οδυσσέας Γκάλλιος, Φωτεινή Καλλιανού, Ορφέας Καρανάσιος, Αναστασία Κουκιόγλου, Μαργαρίτα Λάμπου, Βασιλική Νικολάου, Νίκος Παναγιωτάκης, Δημήτρης Παπαβασιλείου, Αλέξης Πορφυριάδης, Κωνσταντίνα Σαμακοβλή.

Μουσικό Σχολείο Αθήνας

Μουσικοί Ορίζοντες

Ο Αυτοσχεδιασμός συναντά το Χορωδιακό Τραγούδι
Ετήσιο εργαστήριο με τη μαέστρο Κωνσταντίνα Σαμακοβλή και τον εκπαιδευτή φωνής Παναγιώτη Τερζάκη.
Στο εργαστήριο αντιμετωπίζουμε τη φωνή ως όργανο μέσα στο σώμα και επεξεργαζόμαστε και αναλύουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που την ενεργοποιούν. Τραγουδάμε ως σύνολο ανακαλύπτοντας την προσωπική μας φωνή σε σχέση με την ομάδα και το σώμα μας.

Κάθε Τρίτη βράδυ το στέκι της Πρωτοβουλίας Εξαρχείων υποδέχεται τη Χορωδία Εξαρχείων για την καθιερωμένη της πρόβα. Από τη δημιουργία της το 2011 η Χορωδία Εξαρχείων τραγουδά τον έρωτα, την αγάπη, τη ζωή στα ελληνικά, αγγλικά, αλβανικά, ποντιακά, κυπριακά, τουρκικά, αραβικά, σουαχίλι κ.λπ πάνω σε δρόμους, μέσα σε πάρκα και πλατείες. 

Στη χορωδία μπορούν να συμμετάσχουν όλες και όλοι ανεξαρτήτως φυλής, ηλικίας, τραγουδιστικών ικανοτήτων. Λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας συμμετοχικά, συνδιαμορφώνουμε τις συναντήσεις μας και προσπαθούμε να ακολουθήσουμε την μπαγκέτα της μαέστρου, προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό ηχητικό αποτέλεσμα. Ενώνουμε τις φωνές και τις παραφωνίες μας με τρόπο αρμονικό, αντιστεκόμαστε στην απομόνωση και τη μιζέρια της εποχής, τραγουδώντας για όσα μας απασχολούν ή όσα ονειρευόμαστε. Το ρεπερτόριο μας αποτελείται από παραδοσιακά και σύγχρονα κομμάτια, από δοκιμές μίξεων ή και πρωτότυπους στίχους σε γνώριμες μελωδίες. 

Χορωδία Εξαρχείων

Enchoir

Η μικτή χορωδία Enchoir δημιουργήθηκε το 2013 από τους μαέστρους Κωνσταντίνα Σαμακοβλή και Γιάννη Βρυζακη. Το ρεπερτόριο της χορωδίας σύγχρονο, εμπλουτισμενο με παραστατικά στοιχεία. Συνεργάστηκαν με τη χορεύτρια και χορογράφο Ευαγγελία Χωριανοπούλου ενώνοντας τη φωνή με την κίνηση. Στόχος μια φωνή που κινείται και ένα σώμα που τραγουδά.